Forum

 -  Elda Råbjörk - överallt i landet?


Eld  \  Elda Råbjörk - överallt i landet?
Robert
Administratör

Inlägg: 154
Skicka ett privat meddelande till Robert
#1 Skrivet 2012-01-25 kl 11:36

Eftersom det togs upp i denna tråd om vinter-eldning så tänkte jag att det kunde passa med en separat tråd för att elda just råbjörk, dvs färsk nyhuggen sådan.

Rå fjällbjörk tycks ju vara standardbränslet för bl.a samer längre norrut enligt Yngve Ryds eldbok, och även härnere i Gävletrakten eldar jag mycket råbjörk, främst på vintern eftersom den heta långvariga glöden ger både mysigare värme och gör det lättare att sköta elden, den riskerar inte att brinna ut lika fort som när snustorr ved eldas.

Men samtidigt har man läst på andra forum om att råbjörk skall vara för blöt för att elda, och de som påstår detta måste ju ha provat och misslyckats. De flesta som hävdar att den inte går att elda eller att det går dåligt tycks bo långt söderut, kan det ligga något i att björken av någon anledning är "blötare" i sydliga marker? Eller har de bara provat under lövsprickningen när den savar som mest kanske? Under våren och försommaren kan man ju helt klart tänka sig att det säkert är en utmaning att få rå björk att brinna, men då finns det ju i regel "bättre" ved så då behövs den ju inte i samma utsträckning happy
Johan

Inlägg: 69
Skicka ett privat meddelande till Johan
#2 Skrivet 2012-01-29 kl 21:47

Ett tips för nästa gång är att bygga upp en trave ved med det grövsta i botten och mindre och mindre uppåt. Pinnarna läggs korsvis och ganska tätt. Man tänder sen högen i toppen, detta gör att högen brinner sakta ner och skapar sedan en enorm glödhög som är otroligt het.

Råbjörk är inga problem att elda i Småland heller =)
Robert
Administratör

Inlägg: 154
Skicka ett privat meddelande till Robert
#3 Skrivet 2012-01-31 kl 15:36

Ah! Det där måste jag testa, det har inte slagit mig förut att man kan vända på hela receptet så att säga. Elden måste ju sköta sig mycket bättre själv utan övervakning på det viset också så det måste ju underlätta för andra göromål efter eldslagningen happy

Antar att man bygger upp det ganska tätt då, lite som "plattformar" i olika grovlekar i pyramidform, så inte tändet och första glöden bara rasar mellan veden rätt ner på marken under.

Tack för förtydligandet om sydliga råbjörkseldar happy
Johan

Inlägg: 69
Skicka ett privat meddelande till Johan
#4 Skrivet 2012-01-31 kl 21:31

Den kan var mer eller mindre som en stor kub. Lägg ett lager, lägg ett nytt lager som korsar det första, börja med grova bitar och mindre och mindre uppåt. Brinner länge utan att man behöver röra elden och ger massor av glöd. Tror att det kallas för berbereld eller något liknande. en bra eld att göra om man vill ha massor av glöd för att laga mat på eller liknande.
Xacoon
Inlägg: 11
Skicka ett privat meddelande till Xacoon
#5 Skrivet 2013-08-18 kl 12:07

Det går utmärkt att elda den låga fjällbjörken även när den är rå på sommaren. Detta pga att den har vax i sig för att kunna klara sig i det extrema klimatet. Ju längre upp man kommer, desto mer vax kommer björken att innehålla. Man måste dock ha en öppen låga för att få fyr på den.

Bara ett litet tips. tongue
Fille

Inlägg: 3
Skicka ett privat meddelande till Fille
#6 Skrivet 2016-04-04 kl 20:24

Första gången jag skapade en eld med tändstål var på sommaren och jag befann mig i Småland. Virket var en björk jag yxat ner ur ett bestånd med sly. Jag imponerades av hur bra detta fuktiga virke brinner.

De som misslyckats med grönbjörk måste ha huggit den under savningen.
Robert
Administratör

Inlägg: 154
Skicka ett privat meddelande till Robert
#7 Skrivet 2016-06-18 kl 20:19

De som misslyckats med grönbjörk måste ha huggit den under savningen.

Det stämmer antagligen. Nu blev jag också lite nyfiken på hur snävt intervall det egentligen handlar om då björken är i det närmaste "oanvändbar".

Jag tror jag ska köra ett test och elda lite råbjörk regelbundet under nästa vår (har tillgång till mark med jäkligt mycket ungbjörk som ändå bara ska bort) och se hur svårt det faktiskt är att få fyr på, samt om den verkligen är oanvändbar under hela savningen.

Har man redan en färdig het eld så kan man ju förstås slänga på hur surt bränsle man vill, men jag tänker ju främst på att starta upp en ny eld med enbart råbjörk nu.
www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2024 EagleOwl Webdesign