Forum

 -  Bärhund


Övrigt  \  Bärhund
Robert
Administratör

Inlägg: 154
Skicka ett privat meddelande till Robert
#1 Skrivet 2009-08-15 kl 17:02

Vi har i hushållet en fyra månaders liten schäfervalp som jag har börjat låta få följa med ut på kortare turer i skogen. Vid ett tillfälle när jag och min fru var ute på promenad och plockade lite vildhallon från en buske längs vägen, ville hunden också vara med och smaka och verkade tycka det var ganska gott.

Gången därpå, när det bara var jag och hunden på en liten hajk rakt genom terrängen, förvånade hon mig genom att själv sniffa upp några hallonbuskar på ett kalhygge varpå hon mycket stolt försiktigt plockade av bären med framtänderna och mumsade i sig. Jag tror hon till stor del fick en väldig kick av att helt själv kunna skaffa sig något ätbart ute i vilda marker istället för att behöva tigga av husse och matte jämt happy

Upplevelsen gav mig dock en idé, och under nästa tur passade jag på att presentera henne för både blåbär, lingon och även smultron (DE var populära!) innan vi gick hem. Väntade med spänning på resultatet följande tur därefter och - mycket riktigt! Nu nosar hon även fram dessa bär helt själv! Hon tycks få en skaplig energikick av bären också, något hon nog även förstått själv för efter att hon skuttat runt och lekt en stund i skogen stannar hon i regel upp och käkar lite blåbär eller lingon när hon blir trött.

Allt detta har dock lett mig in på tanken om man skulle hamna i en skarp överlevnadssituation med ett husdjur, t.ex en hund. Maten kommer ju åtminstone till en början till stor del att bestå av växter (såvida man inte käkar hunden då tongue ), är detta något även hunden kan tillgodogöra sig tillräckligt med energi från? De är ju allätare, men de bör väl pga sitt ursprung behöva en bra mycket större proportion av kött i dieten än vad vi människor gör?

Nån som vet om det är nån som undersökt detta från mer av ett vildmarks-perspektiv och var man isåfall kan hitta mer information om det?
milvus_milvus
Inlägg: 48
Skicka ett privat meddelande till milvus_milvus
#2 Skrivet 2009-08-16 kl 21:59

tycker du ska prova introducera hunden för kantareller, är ju också en läckerhet :D
tajga
Inlägg: 25
Skicka ett privat meddelande till tajga
#3 Skrivet 2009-09-29 kl 01:22

introdusera hunden på ätbart vilt
Robert
Administratör

Inlägg: 154
Skicka ett privat meddelande till Robert
#4 Skrivet 2009-09-30 kl 15:50

Hehe jag kanske kan få henne att samla ihop till en hel middag så slipper man det besväret. happy

Hon har dock med stor besvikelse noterat att bärsäsongen i princip är över nu, så det återstår väl att se om vanan håller i sig till nästa år.
Karl__swe
Inlägg: 2
Skicka ett privat meddelande till Karl__swe
#5 Skrivet 2009-11-01 kl 16:21

Jag har tränat upp våran hund på både vanliga kantareller och trattkantareller. Väldigt bra så länge hon inte äter upp dem själv tongue. Vilt brukar aldrig vara några problem om de har någon jaktinstinkt, så fåglar och liknande borde nog vara ganska enkelt att få dem att skaffa.
Blue
Inlägg: 87
Skicka ett privat meddelande till Blue
#6 Skrivet 2010-07-22 kl 22:34

Jag presenterade flera olika bärsorter för min border collie förra sommaren när jag läste det här inlägget, dock visade han inget intresse för varken hallon eller blåbär, men i år så har jag märkt att han har gått och smaskat i sig vid hallonsnåret nära mitt hus!

Vad det gäller om en hund skulle kunna tillgodogöra sig själva med bär så är nog fullt möjligt.
Robert
Administratör

Inlägg: 154
Skicka ett privat meddelande till Robert
#7 Skrivet 2010-08-30 kl 18:10

Intressant det där, kan ju också rapportera att vår hund numera är ganska ointresserad av blåbär också, men hallon smaskar hon i sig så fort hon får chansen både i trädgårdar och ute i skogen happy

Jag läste även att också vilda vargar äter en del bär i sin diet typ blåbär, lingon, hallon som de hittar ute i skogen så det ligger nog rätt naturligt för dem att lära sig nosa upp och mumsa i sig. Och de får väl en del vitaminer den vägen också precis som vi.
www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2024 EagleOwl Webdesign