Björn

- Ursus Arctos
Skriv ut den här sidan



Björnen, likt de andra stora rovdjuren, får klart sägas vara våldsamt olämplig att ens överväga som bytesdjur i en överlevnads- eller nödsituation. Bortsett från att det rör sig om ett mycket stort och kraftfullt djur så är jakt på björn även olagligt och ger böter eller fängelse - såvida man inte har jägarexamen, ett särskilt tillstånd som ger rätt att jaga björn, samt jagar under den tillåtna tiden för björnjakt. Det känns därför endast relevant att ta upp hur farlig den är att råka träffa på för oss människor när vi är ute och lufsar i skogen.

Då stora björnar kan närma sig 3 meter i längd, väga upp omkring 300 kg (rekordet är 338 kg för en hanbjörn) och är kända för att vara lika oväntat snabba som de är råstarka så är det ganska självklart att de kan vara extremt farliga om de skulle besluta sig för att anfalla en människa. Det är absolut ingen idé att försöka gå i närkamp med en björn under några som helst omständigheter, och då de med lätthet springer en bra bit upp över 30 km/h så vore det också helt utsiktslöst att försöka springa ifrån dem - många björnar kan sannolikt springa fortare än du ens kan cykla. Dessutom kan det även som med de flesta andra rovdjur stimulera björnens jaktinstinkter om du tar till flykten.

Som tur är får dock sannolikheten för att björnen skulle anfalla anses som extremt låg så länge den inte retats upp på något sätt, och om man även betänker att de helst undviker människor och att sannolikheten för att ens träffa på en björn ute i skogen är väldigt liten i de flesta delar av landet, så finns det ingen anledning till rädsla för att ge sig ut i skogen av risk för att bli attackerad av björn. Vi är inte ett av björnens naturliga bytesdjur och den har inget intresse av oss annat än att få sig själv och sina eventuella ungar på behörigt avstånd.



OM du skulle möta en björn i skogen...

...så är det bästa sättet att undvika en obehaglig situation att stanna och sedan lugnt och stilla börja gå bakåt utan att vända dig om, åt samma håll du kom från, bort från björnen.

Om du är så pass nära att det finns en chans att björnen kan få syn på dig och bli skrämd, kan det vara en god idé att väsnas lite försiktigt så att den får veta att du är där. Harkla dig, säg något i en lugn och mjuk ton, etc, innan du stilla avlägsnar dig.

Om björnen mot förmodan skulle börja följa efter dig betyder det antagligen bara att den är nyfiken på vad du är för något konstigt djur och vill ta reda på mer. Ett tips kan vara att släppa några föremål t.ex klädesplagg, ett efter ett. Då stannar antagligen björnen och nosar och undersöker dessa medan du ökar avståndet mellan er.



Om björnen trots allt skulle uppträda aggressivt...

...så har något antagligen retat upp den - kanske har du kommit för nära honans ungar, kanske har björnen nyligen slagit ett bytesdjur i närheten som den naturligtvis vill kalasa på själv, utan din inblandning. "Ilskan" som björnen uppvisar när den fnyser, morrar och ryter är för det mesta bara en styrkedemonstration för att få dig på andra tankar. Försök uppfatta vartåt björnen vill få dig - mest sannolikt tillbaka i riktningen du kom ifrån - och följ dess anvisningar så gott du kan.

Det är mycket viktigt att du alltid backar lugnt bort från rovdjur, att du inte visar överdriven rädsla eller rör dig snabbt och ryckigt. Tänk på att de flesta rovdjur, allt från tamkatter till de större vilda djuren, har en jaktinstinkt som får dem att kasta sig efter ett flyende bytesdjur. Det är detta som får katter att älska att jaga leksaker, och om du vänder dig om och börjar springa bort från björnen ökar sannolikheten dramatiskt att den kan få för sig att ta upp jakten.

Värt att veta är också att det inte är något aggressivt beteende om björnen ställer sig upp på bakbenen - det gör den främst för att vädra i luften och känna lukter bättre, och när den väl får korn på att det är en människa den har att göra med, kommer björnen antagligen själv att vända om och fly bort från dig.



Om björnen skulle ANFALLA...

...så är det faktiskt inte mycket du kan göra. Att springa fungerar helt enkelt inte eftersom du då bara kommer att få björnen i ryggen efter en mycket kort sträcka. Att försöka klättra upp i ett träd går inte heller, björnar är mycket duktiga klättrare och med sina klor och starka armar klättrar de mycket bättre än dig. Kanske kan du lyckas få ett par stora träd som växer tätt ihop mellan dig själv och björnen och försöka använda dem som skydd genom att cirkla runt dem åt samma håll som björnen och hoppas att den så småningom tröttnar och ger sig av.

Experter menar att den bästa "sista utvägen" är att lägga sig ner på marken, kura ihop sig i fosterställning med ansiktet nedåt, armarna på sidorna om huvudet och händerna som skydd för nacken och hoppas på att björnen lämnar dig ifred och förhoppningsvis ger sig av. Håll i minnet att vi som sagt inte är ett av björnens naturliga bytesdjur, så att äta upp dig lär den inte vara nämnvärt intresserad av.



Slutsatsen man kan dra av de kunskaper människan idag har om björnen är dock att du kan vara lugn! Björnen är som sagt bara farlig om den anfaller, och sannolikheten för att den skulle göra det är näst intill helt obefintlig. Sedan förutsätter ju detta också att du träffar på en björn till att börja med, och sådan tur har du förmodligen inte.

Skulle du mot förmodan springa på Bamse mitt ute i blåbärsskogen så försök vända din upprymdhet till något positivt istället för att bli rädd. Tänk på vilken tur du har, som en av få svenskar har fått uppleva ett möte med en vild björn! Det blir definitivt en historia värd att berätta för såväl vänner och grannar som barn och barnbarn.



Om du vill lära dig mer om de stora rovdjuren i Sverige kan vi varmt rekommendera ett besök på Rovdjurs- centret De 5 stora's hemsida (www.de5stora.com).

Där finner du landets sannolikt bästa faktasidor om Björn, Varg, Lo och Järv samt en stor mängd bilder.



Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter



<< Tillbaka till Vilda djur

www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2024 EagleOwl Webdesign