Rosenrot

- Sedum Rosea
Duglig som födaKan ge vatten-tillskott
Skriv ut den här sidan



Beskrivning

Rosenrot är både släkt med och liknar Kärleksörten, men har en grön stjälk. Den har grågröna tjocka blad och blommorna är gula eller rödaktiga.

Förekomst

Växer främst i fjälltrakterna i fuktiga raviner och bergsskrevor.



Användbara delar:

Blad  (På sommaren)
Duglig som födaKan ge vatten-tillskott

Rosenrotens blad är precis som hos kärleksörten saftiga och köttiga, smakar mycket friskt och äts färska. På grund av den höga vattenhalten kan de utgöra ett vätsketillskott. Bladen äts färska, de unga bladen innehåller en viss mängd C-vitamin men i övrigt är näringsvärdet lågt.

Rot  (Året runt)
Duglig som föda

Unga rötter av Rosenrot är kolhydratrika och går att äta färska men har en besk smak. Bäst är att urlaka dem i vatten någon timme och därefter kokas (ca 15 min).



Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter



<< Tillbaka till Växterna

www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2024 EagleOwl Webdesign