Nypon

- Rosa *
Duglig som föda
Skriv ut den här sidan




© Robert Cederholm
Beskrivning

Nypon är frukterna på rosenbuskar, som förekommer i många olika arter men alla sorter är ätliga. Nyponen sitter kvar på buskarna även under vintern, då är de svartbruna och kan se lite "skrumpna" ut men de är fortfarande fullt dugliga som föda.

Förekomst

Rosbuskar är vanligt förekommande över hela landet, främst i skogsbryn och längs vägar.



Användbara delar:

Frukterna  (året runt)
Duglig som föda


© Robert Cederholm
Nypon kan användas som föda året runt. Plocka frukterna och kärna ur dem. Det går att äta fruktköttet färskt men det smakar bättre kokt. Koka i ca 15 minuter. Då nyponen kokas dricks även vätskan.

Nyponen är mycket rika på vitamin C, faktiskt mer än någon annan vild frukt, och du behöver bara äta 5-10 färska nypon (eller ca 20 kokta) för att få i dig dagsbehovet av vitamin C.

Nyponen är också rika på kolhydrater, men de står inte i samma höga proportion som C-vitaminet. Man skulle behöva äta flera hundra nypon för att kunna täcka det minsta dagsbehovet av kolhydrater.



Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter



<< Tillbaka till Växterna

www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2024 EagleOwl Webdesign