Huvudavdelningar
Huvudavdelningar
Kunskapsområden
Register & Tabeller
Medlemsinloggning
Sök på sajten
Kurskalendern
M
T
O
T
F
L
S
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 1 dec 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 |
Kaveldun- Typha LatifoliaBeskrivning Kaveldunet är ett högt gräs som kan bli över 2 meter högt, och är lättast att känna igen i slutet av sommaren på de bruna "cigarrer" (blomkolv med frön) som då sitter i toppen på blomstänglarna. Bladen är långsmala, platta och styva och sitter tätt samlade kring basen ungefär som på en purjolök. Förekomst Vanlig upp t.o.m Svealand och sedan mer sporadiskt förekommande uppåt Norrland. Växer främst på fuktiga ställen vid och i sötvatten, t.ex längs diken eller vid sjöar, kärr och andra vattendrag. Användbara delar:
Bladen
(Sommartid)
Eftersom bladen är mycket styva och kiselrika kan de med fördel användas till att fläta t.ex. tak, liggunderlag, mattor m.m. av.
Dunet
(Blomningstid)
Dunet som finns i "cigarren" går utmärkt att använda som värmeisolering efter att det försiktigt plockats bort och torkats, i t.ex. kläder, skor, sovsäckar m.m. Det kan även användas ungefär som bomull vid sårvård och liknande användningsområden. Pollen går även att blanda med vatten till en deg, som kan bakas på en plåt eller t.ex runt en pinne innan den äts. Detta förutsätter dock att man hittat ett stort bestånd så att man kan samla ihop tillräckliga mängder.
Roten
(Året runt)
Såväl rotstocken och de rotskott som skjuter ut från den går utmärkt att äta. På rotstocken är det den fingergrova märgen inuti som äts, medan det yttre svampaktiga skiktet tas bort. Rotmärgen har mycket hög kolhydrathalt, ca 21% av färskvikten. Den är mest näringsrik under vinterhalvåret ca september-maj, men kan användas hela året. En tumregel är att du behöver äta ca 15 st bitar som är ca 15 cm långa av rotstocks-märgen för att täcka minsta dagsbehovet av kolhydrater. Märgen äts färsk eller kokt, men om du kokar den (koktid ca 15 min) löses den till stor del ut i vattnet och du måste då även ta tillvara och dricka detta. De avsmalnande rotskotten som sitter på stocken är lika näringsrika hela året, och äts på samma sätt som rotstocken. Skala av de tunna, brunaktiga bladen först. Kolhydrathalten är här lite lägre (ca 5% av färskvikten) och du måste äta minst 30 st rotskott för att täcka minsta dagsbehovet.
Dela denna sida på:
<< Tillbaka till Växterna |