Huvudavdelningar
Huvudavdelningar
Kunskapsområden
Register & Tabeller
Medlemsinloggning
Sök på sajten
Kurskalendern
M
T
O
T
F
L
S
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 1 dec 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 |
Kärleksört- Sedum TelephiumBeskrivning Kärleksörten har många små grön-gula blommor som blommar under sensommaren och tjocka, saftiga blad (fetbladsväxt). Stjälken har en djup röd färg, vilket bidrar till att göra växten mycket lätt att identifiera. Kan även vintertid lokaliseras med hjälp av sina vinterståndare. Ca 30 cm hög. Förekomst Kärleksörten är vanlig upp t.o.m. Svealand och längs Norrlandskusten. Den växer främst på torra platser, bland klippor eller stenrösen. Användbara delar:
Blad
(Maj-juli)
Kärleksörtens blad är tjocka och köttiga och har hög vattenhalt. De kan därmed bidra med ett extra vätsketillskott. Bladen smakar friskt men är något beska om de äts färska. De kan kokas som soppa för att göra smaken lite mildare. Näringsvärdet i bladen är tämligen lågt, men de kan dock användas som en bra källa för C-vitamin, vars halt är högst i maj-juli.
Roten
(Året runt)
En liten samling med små kolhydratrika rotknölar sitter under varje planta. Färskvikten innehåller 10% kolhydrater, och du behöver äta rötterna från ca 10-15 plantor för att täcka minsta dagsbehovet. Högst är näringsvärdet under vinterhalvåret (växten kan lokaliseras via dess rödaktiga torra vinterståndare) från september till maj, även om de kan användas året runt. Roten kan ätas färsk eller kokas ca 15 min och har en nötaktig smak, som kan mildras genom förvällning (koka och häll bort vattnet) Den kan också torkas och malas till mjöl.
Dela denna sida på:
<< Tillbaka till Växterna |