Läger - Skärmskydd

Skriv ut den här sidan



Den kanske absolut vanligaste "överlevnads-modellen" av ett läger för allt ifrån tillfälliga till lite längre vistelser, är det klassiska skärmskyddet. Detta består i sin enklaste form bara av en tältformad stomme som är klätt med något vindstoppande och helst vattenavvisande material på baksidan och gaveländarna, och som är öppet framåt mot eldstaden.


Den viktigaste grundstommen i skyddet är en tvärslå lagd vågrätt i huvudhöjd. Det enklaste är förstås om man har två träd bredvid varandra med växande grenar i den höjden som man bara kan lägga stören på.

Finns bara grova kvistfria stammar kan man göra enligt bilden och hugga till två separata störar med Y-klykor i toppen som stöd åt huvudbommen, och luta detta mot de större träden.


Därefter lutas ett antal smalare störar mot tvärslån vilka utgör skyddets baksida. Om skyddet konstrueras enligt bilderna, luta dessa från samma sida som det första steget så störarnas vikt trycker tvärslån mot träden.

Lämpligt mellanrum mellan störarna är ca 30-50 cm och vinkeln på detta tak bör inte vara lägre än 50-60 grader. Om taket blir för platt rinner regnet lättare igenom. Här lutas störarna bara emot bommen, men surra gärna fast dem om du har möjlighet.


Att bygga väggar på kortsidorna är inte någon absolut nödvändighet i mildare klimat, men ändå något man gärna gör för att hålla den värsta vinden och regnet ute och de hjälper också till att ge lite extra stadga åt hela konstruktionen.

Luta två slanor framifrån, så långt fram som du vill att sidoväggarna skall gå ut, och möjligtvis sedan ännu några fler emellan för att försöka få ca 30-50 cm mellan stolparna även här.


Nästa steg blir att fläta in tunna smidiga grenar, unga björkskott/sly etc i ett vågrätt mönster runtom hela konstruktionen. Detta skapar ett "skelett" för det man vill klä skyddet med samt ger stadga och binder ihop stommen bättre.

Även här är det lämpligt med ca 30-50 cm avstånd mellan nivåerna. Ska man fläta in granris som tak tar man ett längre avstånd och tänker man lägga på mossa, löv och liknande krävs ett finmaskigare rutnät.


Taket flätas in/läggs på nedifrån och upp så varje lager skjuter ut lite ovanpå det nedre som takpannor, och som material kan man välja nästan vad som helst som ger skydd mot vind och vattendroppar.

Det vanligaste är att fläta in täta grankvistar, men det går lika bra att lägga på t.ex näver eller bark, mindre grenar och kvistar, mossa, löv etc. Huvudsaken är att det blir tjockt nog så att det valda materialet förmår hålla dig varm och torr.


Skyddet sett framifrån. Observera att en rad grankvistar även börjat stickas in ovanifrån i framkanten av taket, dessa förlänger taket ytterligare framåt samt ger skydd mot regn snett framifrån.

Väntas mycket hårt väder kan man naturligtvis också utöka skyddet med en vägg framåt genom att luta fler slanor och fläta in granris/etc även från detta håll, förslagsvis som ett par kortare väggar mot vardera gavelsida med ett dörrhål lämnat i mitten.



Alla bilder © Robert Cederholm
När man är färdig med taket och väggarna är det en god idé att lägga en eller flera rejäla stockar i framkanten, innan man anlägger sin eldstad framför.

Detta ger dels något att sitta på då du underhåller din eld, men skapar först och främst en trygg barriär mellan dig själv och elden som kan vara särskilt viktigt då du ligger och sover, och förstås i synnerhet om du ligger på något lättantändligt material.


Sommartid går det förstås bra att sova direkt på marken i nödfall, men oftast vill man ha något som är mjukt och bekvämt och som även isolerar mot markkylan under sig. Har man gott om granris kan man med fördel fylla hela skyddet bakom markstocken med sådant (gärna med ändarna nedstuckna i marken för ett fjädrande underlag, men det är förstås lättare sagt än gjort i t.ex norrländsk stenig skogsterräng), annars fungerar t.ex vass mycket bra, och även unga lövträdsskott/sly kan med fördel användas.

Man bör elda så nära skyddets öppning man kan för att tillgodogöra sig så mycket som möjligt av värmen, särskilt under kallare delar av året, och försök även reflektera in värmen mot skyddet genom att bygga någon liten vägg på andra sidan elden av t.ex stockar eller stenar så du inte förlorar så mycket av värmen åt det hållet.



Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter

www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2024 EagleOwl Webdesign